HacettepeliyiZ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HacettepeliyiZ

www.hacettepeliz.eniyiforum.net
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Mübarek Gün Ve Geceleri Ihya Etme Rehberi (2)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
insan
Admin



Mesaj Sayısı : 108
Kayıt tarihi : 17/01/08

Mübarek Gün Ve Geceleri Ihya Etme Rehberi (2) Empty
MesajKonu: Mübarek Gün Ve Geceleri Ihya Etme Rehberi (2)   Mübarek Gün Ve Geceleri Ihya Etme Rehberi (2) Icon_minitimeCuma Ocak 18, 2008 1:22 am

Kadir Gecesi
H.z Aişe (R.A) Rasulullah’a, Kadir gecesine rastlanınca nasıl dua edileceğini sorar.Aleyhis salatü vesselam efendimiz şu duayı okurlar:
“Allahümme inneke afuvvün kerimun tuhıbbul afve fa’fu anni!”
Manası: “Ey Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin. Beni affet!”

Kandil gecesi olması hasebiyle tesbih namazı kılmalıdır. Bu gece Allah’ı çok çok zikir ve tesbih etmek, Peygamberimize salatü selam getirmekle de ihya edilir.
Kadir gece’sinde en az 2, ortalama 100 rekât namaz kılınır.2 rekâttan fazla kılınacak olursa, her rekâtta Fatiha’dan sonra Kadir suresiyle beraber 3 kere de İhlâs suresi okunur. İki rekâtta bir selam verilir.
_____________________________________
Kaynak: “İslam İlmihali” M. Asım Köksal,
“Mübarek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen Dua ve İbadetler” Fazilet Neşriyat

TESBİH NAMAZI
Peygamberimiz, amcası H.z Abbas’a: “Ey Abbas! Ey Amcacığım! Ben sana on şeyi haber vererek ikramda bulunayım, fayda sağlayayım mı ki sen, onu işlediğin zaman, Allah senin günahının evvelini, ahirini, yenisini eskisini bilmeyerek işlenilenini; bilerek işlenilenini, küçüğünü, büyüğünü; gizlisini, açığını bağışlasın?” buyurdu.
H.z Abbas: “Olur ya Rasulallah! Haber ver!” dedi.
Peygamberimiz: “Dört rekât namaz kılarsın. Her rekâtında Fatiha Suresi’yle birlikte başka bir sure okursun. İlk rekâtın kıraatinden önce (yani Sübhaneke’yi okuduktan sonra On beş ve kıraatten sonra on kere “Sübhanallahi ve’l hamdü lillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber” dersin, rükûa gidersin. Rükûda da bunu on kere, rükûdan doğrulunca on kere, secdeye vardığında on kere, secdeden başını kaldırdığın zaman on kere, ikinci secdeye vardığın zaman on kere okursun ki bunların sayısı her rekâtta yetmiş beş ve dört rekâtta ise, üç yüzdür. Rekâtların dördünde de böyle yaparsın. Günahın Alic kumları gibi çok da olsa, Allah, onları afv eder. Bu namazı, tesbihlerini okuyarak kılmaya gücün yeterse, her gün bir kere kıl!” buyurdu.
H.z Abbas “Ya Rasulalllah! Bu tesbihleri her gün okumaya kimin gücü yeter” dedi.
Peygamberimiz: “Her gün kılmaya gücün yetmezse, her Cuma bir kere kıl! Her Cuma yapamazsan her ay bir kere kıl! Ayda bir kılamazsan her yıl bir kere kıl! Yılda bir kere de kılamazsan, ömründe bir kere olsun kıl!” buyurdu.[1]

Günahların affına vesile olan Tesbih namazı 4 rek’atli bir namazdır. Bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezberlemek gereklidir.
“Subhanallahi velhamdülillahi ve la ilahe illlalahu vallahu ekber ve la havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim”
Tesbih namazının kılınışı:
Kalben tesbih namazı kılmaya niyet edilir.”Allahu Ekber” diyerek namaza başlanır.
Yukarıdaki tesbih:
Subhaneke’den sonra 15 kere,
Zammı sureden sonra 10 kere,
Rukuda 10 kere,
Rukudan doğrulunca 10 kere,
Secdede 10 kere,
Secdeden doğrulunca 10 kere,
İkinci secdede 10 kere okunur.
Böylece 1. rekât kılınmış olur.2. rekâta kalkınca Fatiha’dan önce yine 15 kere, diğer yerlerde de tarif edildiği gibi 10’ar kere okunarak 4 rekât tamamlanır.
Tesbih namazının diğer tarafları aynen diğer namazlarda olduğu gibidir. Fazlalık sadece okunan tesbihlerdir. 2. rekâtta oturulduğunda, “Ettehıyyatü’den” sonra “Allahümme Salli ve Allahümme Barik” 3. rekât için ayağa kalkıldığında da “Subhaneke” okunacaktır.
Tesbih namazında her rekâtta okunan tesbih adedi 75 dir. 4 rekâtta 300 tesbih okunmuş olur.

(Tesbih namazı Cuma geceleri de dâhil olmak üzere tüm kandil ve bayram gecelerini ihya etmek maksadıyla eda edilir. )[2]
________________________________________
KAYNAK: [1] İslam İlmihali” M. Asım Köksal,
[2] “Mübarek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen Dua ve İbadetler” Fazilet Neşriyat

Bayramların Faziletleri
“Her kim iki Bayram gecesini ihya ederse, kalplerin öleceği zamanda, onun kalbi asla ölmez.” [1]
Hadis-i Şerif

“Zengin bir kimseyi ziyaret edene gündüzü oruç ile geceyi namazla geçirmiş gibi sevap verilir. Fakir bir kimseyi ise Allah yolunda cihad etmiş gibi sevap verilir.”
Hadis-i Şerif

“İnsanın Allah yolunda harcamaları yedi yüz misli sevaplandırılır. Anne ve babasına yaptığı harcamalar da yedi yüz misli sevaplandırılır. Kişinin ailesine eşine ve çocuklarına yaptığı harcamalar da yediyüz misli sevaplandırılır. Ramazan bayraminda kurban kesmenin de mükâfatı yedi yüz mislidir.” [2]
Hadis-i Şerif

Kurban bayramında en sevaplı amel kurban ile uğraşmaktır. Ramazan bayramında ise bilumum ziyaretler ve misafir ağırlamak çok sevaplıdır.
________________________________________
Kaynaklar: Mahmud Es’ad Coşan Efendi Hazretlerinin Bayram Sohbetlerinden alıntılanmıştır.
[1] Mecma-ul Adab
[2] “ Ramazan Ve Takva Eğitimi” Prof..Dr. Mahmud Es’ad Coşan

ŞEVVAL AYI
“Ebû Eyyûb radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Ramazan orucunu tutan ve buna şevval ayında altı oruç daha ekleyen kişi, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur.her sene böyle yaparsa,bütün ömrünü oruçlu geçirmiş gibi olur.."[1]

* Bu hüküm her hayırlı işin on katı sevap ile değerlendirileceği esasına dayanır. Yani 30 Ramazan + 6 Şevval 36 x 10 = 360 gün. Bu hadiste belirtilen oruç şeklini İmam Malik (r.a.) her halde kendisine ulaşmamış olacak ki Muvatta isimli kitabının oruç bölümünün sonunda böyle bir oruç tutulacağına dair bir bilgi bize ulaşmadı demektedir. Halbuki bu Raviden başka Ebu Hureyre, Cabir, Sevban, Berâ ibni Âzib ibni Abbas ve Aişe (r.anhüm) olmak üzere bu hadisin başka rivayetleri de bulunmaktadır.
Dolayısıyla sünnet olan bu oruçlar Ramazan bayramının ikinci gününden başlamak üzere o ayın içinde nasıl olursa olsun peşpeşine veya ayrı ayrı zamanlarda tutmak gerekir. [2]
________________________________________
[1] Müslim, Sıyâm 204. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 57; Tirmizî, Savm 53; İbni Mâce, Sıyâm 33
[2] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 366.

ZİLHİCCE AYI
“İbni Abbâs radıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Başka günlerin hiçbirinde, –zilhiccenin ilk on gününü kastederek– şu günlerde işlenecek amel–i sâlihten, Allah katında, daha sevimli hiçbir amel yoktur."
– Allah uğrunda yapılacak cihad da mı üstün değildir, Yâ Resûlallah? dediler.
– "(Evet) Allah yolunda yapılacak cihad da. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihâdı başka. (O, bundan üstündür), " buyurdu. [1]

Peygamberimiz bir hadis-i şeriflerinde : "Allah'a ibadet için Zilhicce ayının ilk on gününden daha sevimli, daha elverişli günler olamaz. Onlardan her bir günün orucu, yıl orucuna ve her bir gecenin ibadeti de Kadir Gecesi'nin ibadetine denk tutulur!" buyurdu. [2]
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://hacettepe.yetkinforum.com
 
Mübarek Gün Ve Geceleri Ihya Etme Rehberi (2)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
HacettepeliyiZ :: Dini Konular :: Dini Gün , Geceler Ve Mübarek Aylar-
Buraya geçin: